Breien is gebaseerd op 4 stappen: insteken, omslaan, doorhalen en afglijden. Op deze pagina wordt het recht breien, verdraaid recht breien, averecht breien en verdraaid averecht breien uitgelegd.

Recht Breien:

1. Insteken
Stappen voor recht breien en averecht breien: instekenSteek de lege naald in de eerste lus van de breinaald waarop je alle opzetsteken hebt gemaakt. Dit wordt insteken genoemd.
2. Omslaan
Stappen voor recht breien en averecht breien: omslaanHaal de draad onder beide breinaalden door en sla deze daarna linksom om de punt van je rechter breinaald heen. Dit wordt omslaan genoemd.
3. Doorhalen
Stappen voor recht breien en averecht breien: doorhalenTrek nu de rechternaald langzaam naar je toe. Net voordat het puntje van de naald helemaal loskomt, schuif je deze met het lusje draad over de linker breinaald heen. Dit wordt doorhalen genoemd.
4. Afglijden
Stappen voor recht breien en averecht breien: afglijdenLaat de rechter breinaald met de gemaakte steek nu langzaam afglijden van de linker breinaald. Dit wordt afglijden genoemd. Er zit nu één breisteek op je rechter breinaald.

Herhaal deze 4 stappen net zo lang totdat de linker breinaald met alle opzetsteken leeg is. Je hebt nu je eerste rij gemaakt. Verwissel de breinaalden van hand en begin opnieuw met deze 4 stappen om je tweede rij te maken.

Verdraaid recht breien
Zoals beschreven in de uitleg hierboven, steek je bij recht breien de breinaald in het voorste deel van de lus. Bij verdraaid recht breien steek je de breinaald in het achterste deel van de lus (dit is dus achter de linkernaald). De rest gaat op dezelfde manier als met recht breien.

Averecht breien

Het verschil met averecht breien is dat je de voorkant en achterkant van het breiwerk in feite omdraait. Wanneer je met recht breien steken maakt komen er een soort van V-vormige steken aan de goede kant van het breiwerk. Aan de achterkant van het breiwerk zie je dan liggende breisteken. Bij averecht breien is dat precies omgedraaid. De averecht steken zijn dus precies het tegenovergestelde van recht steken.

Je gaat net zoals bij recht breien te werk volgens het: insteken, omslaan, doorhalen en afglijden. Bij het averecht breien hou je nu alleen het garen aan de voorkant van het breiwerk.

Verdraaid averecht breien
Net als bij verdraaid recht breien steken we de breinaald in het achterste gedeelte van de lus. Dit gaat niet zo makkelijk als bij de eerder genoemde steken, maar het geeft een prachtig resultaat. Het breiwerk wordt wat stugger wanneer je alle steken verdraaid recht en averecht maakt. Let wel op: Dit is niet overal even geschikt voor, omdat het werk op deze manier scheef trekt.

Recht breien en averecht breien:

korting wol garens aanbieding breiwebshop.nl