breisteken ribbelsteek

De ribbelsteek, in het engels ook wel de garter stitch genoemd, behoort tot de eenvoudige breisteken en is erg geschikt voor het breien van een sjaal. Deze breisteek is gebaseerd op recht breien, door middel van de 4 stappen: Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden.

Uitleg breisteken:

Weet je nog niet hoe je een breiwerk moet opzetten, lees dan eerst even de Startershandleiding | » Stap: 1 – Opzetten op deze website. Nadat de breinaald vol is met het gewenste aantal opzetsteken (voor een sjaal is zo’n dertig opzetsteken een mooi aantal), kunnen we aan de slag gaan met de steken voor de sjaal. Houdt hierbij de breinaald met de opzetsteken in je linkerhand en de andere breinaald in je rechterhand.

Stappen ribbelsteek:

De ribbelsteek is gebaseerd op alle steken recht breien, volgens de basis breistappen: insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden.

Stappen voor ribbelsteek: insteken1. Insteken: Steek de lege naald in de eerste lus van de breinaald waarop je alle opzetsteken hebt gemaakt. Dit wordt insteken genoemd.
Stappen voor ribbelsteek: omslaan2. Omslaan: Haal de draad onder beide breinaalden door en sla deze daarna linksom om de punt van je rechter breinaald heen. Dit wordt omslaan genoemd.
Stappen voor breisteken: doorhalen3. Doorhalen: Trek nu de rechternaald langzaam naar je toe. Net voordat het puntje van de naald helemaal loskomt, schuif je deze met het lusje draad over de linker breinaald heen. Dit wordt doorhalen genoemd.
Stappen voor breisteken: afglijden4. Afglijden:Laat de rechter breinaald met de wol nu langzaam afglijden van de linker breinaald. Dit wordt afglijden genoemd. Er zit nu één breisteek op je rechter breinaald.

Herhaal deze 4 stappen net zo lang totdat de linker breinaald met alle opzetsteken leeg is. Verwissel de breinaalden van hand en begin opnieuw met insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden. Je begint nu aan je tweede rij, waardoor je een mooie ribbelsteek krijgt.

Wanneer je de juiste lengte van je sjaal hebt bereikt, moet je je breiwerk afkanten (simpel gezegd: stoppen). Weet je nog niet hoe je een breiwerk moet afkanten met de ribbelsteek, lees dan even de Startershandleiding | » Stap 3 – Afkanten op deze website.

korting wol garens aanbieding breiwebshop.nl