Een proeflapje breien wordt nog te vaak achterwege gelaten. Zo’n proeflapje is echt onmisbaar om een mooi werk met de juiste stekenverhouding en maat af te leveren. Het proeflapje moet overeenkomen met het aantal naalden in de hoogte en het aantal steken in de breedte dat gebreid moet worden om een bepaalde maat te bereiken. Dit wordt ook wel de stekenverhouding genoemd.

Stekenverhouding

De stekenverhouding wordt altijd weergegeven bij een breipatroon. Deze verhouding hangt af van welk patroon je wilt gaan breien, de dikte van de breinaalden die je gaat gebruiken en hoe strak of losjes je de steken breit. Met een proeflapje breien kun je dus makkelijk vergelijken of je voldoet aan de juiste stekenverhouding voor het patroon dat je wilt gaan maken. Door middel van grotere of kleinere diktes in breinaalden kun je de stekenverhouding aanpassen wanneer deze niet helemaal overeen komt met het aangegeven aantal.

Waarom is dit zo belangrijk?
Bij een beginnende breier komt het vaak voor dat de stekenverhouding wisselt tijdens het breien. Een proeflapje is daarom een mooi hulp middel om je vast te houden aan een bepaald stekenpatroon. Verder is het van groot belang om goed uit te komen met je breiwerk in een bepaald breipatroon. Elk patroon is anders en zonder zo’n proeflapje weet je niet of je voldoet aan de opgegeven waardes.
In bijvoorbeeld een gerstekorrel en ribbelsteek moeten meer naalden gebreid worden dan in tricotsteek om dezelfde stekenverhouding in de hoogte te krijgen. En omdat iedereen losser of vaster breit zal het aantal steken die nodig zijn in de breedte bij iedereen weer verschillen. Na het maken van een proeflapje, kun je met een steken omrekentabel precies het aantal steken uitrekenen die jij nodig zult hebben voor de gewenste breedte.

proeflapje breien

Hoe moet ik een proeflapje breien?

1. De stekenverhouding wordt meestal aangegeven in een afmeting van 10 bij 10 cm. Brei een vierkant proeflapje dat iets groter is dan deze lengte, bijvoorbeeld zo’n 15 cm aan elke zijde. Brei dus iets meer dan het aantal steken dat is opgegeven voor de 10 centimeter lengte.
2. Markeer vanuit het midden van het proeflapje een vierkantje van 10 bij 10 cm. Dit kun je doen met behulp van kopspelden.
3. Tel het aantal steken en naalden dat het vierkantje van 10 cm bevat.
4. Vergelijk of dit overeenkomt met het aantal steken en naalden in de weergegeven stekenverhouding.
Komt dit aantal overeen, dan kun je beginnen met het breipatroon. Heb je teveel of te weinig steken/naalden, dan geldt het volgende:

Te weinig steken of naalden:
Dit geeft aan dat je te los breit, gebruik dunnere naalden om dit te compenseren.
Teveel steken of naalden:
Dit geeft aan dat je te strak (vast) breit, gebruik dan iets dikkere naalden om dit te compenseren.
* Je kunt natuurlijk ook gewoon wat losser of vaster breien, maar dit raden we af omdat je tijdens het breien gauw geneigd bent weer terug te vallen naar de verhouding zoals in je proeflapje is gedaan.

Ga verder naar de steken omrekentabel om het aantal steken te berekenen die nodig zijn voor de gewenste breedte.

korting wol garens aanbieding breiwebshop.nl